Havuç Alerjisi

Havuç, Avrupa’ya özgü bir kök sebzedir. Havuç bitkisi, maydanoz bitkisinin yakın bir akrabasıdır ve benzer narin yeşil yapraklara sahiptir. Kökleri uzun, etli ve turuncudur, çiğ veya pişmiş olarak yenilebilir. Modern çeşitlerin olduğu yabani havuçlar nispeten küçük ve odunsu köklere sahiptir, ancak seçici ıslah, yenilebilir verimi yüzlerce yıl boyunca artırmıştır. Havuç, çorbalar ve güveçler dahil olmak üzere çok çeşitli yiyeceklerde kullanılır. Şeker açısından zengindir ve 2000 yılı aşkın süredir sağlık verici özellikleri ve son zamanlarda yüksek A vitamini içeriği ile ünlüdür. Havuç bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Havuçta bulunan çeşitli alerjenler tespit edilmiştir. Bu alerjenler, Bet v 1-homologu (bir ana alerjen), ısıya dayanıklı bir lipid transfer proteini (LTP), bir profilin ve bir 20 kDa protein dahil olmak üzere alerjenlerdir. Havuç alerjisi ilgili olduğu düşünülen havuç lipit transfer proteini, havucun yenilebilir kısımlarında saptanabilir düzeylerde bulunmamaktadır. 

Havuç Alerjisinin Belirtileri

Havuç alerjisine sahip bir kişi, çiğ havuç yedikten sonra semptomları fark edebilir. Pişmiş havuç, pişirme işlemi alerjenleri parçaladığından, daha küçük reaksiyonlara neden olma eğilimindedir. Havuç alerjisinin semptomları hafiften şiddetliye kadar değişebilir; tipik semptomlar şunları içerir:

Kaşıntılı bir dil, ağız, dudaklar, kulaklar veya boğaz,

Ağız bölgesinde şişlik,

Boğazda kaşıntı hissi.

Bazen semptomlar şiddetli olabilir ve tedavi gerektirebilir. Daha şiddetli semptomlar şunları içerebilir:

Kurdeşen,

Solunum problemleri,

Şişmiş cilt,

Öksürük,

Boğaz ağrısı,

Hapşırma,

Burun akıntısı,

Göğüste gerginlik,

Tıkanıklık.

Nadir durumlarda anafilaksi meydana gelebilir. Yaşamı tehdit eden bu alerjik reaksiyon, vücudun şoka girmesine neden olur ve acil tıbbi müdahale gerektirir.

Havuç Alerjisinde Çapraz Reaksiyon

Apiaceae familyasının farklı bireysel türleri arasında kapsamlı bir çapraz reaksiyon beklenebilir. Üyeler arasında havuç, kereviz, rezene, anason, kimyon, dereotu ve maydanoz bulunur. Havuca aşırı duyarlılık da sıklıkla huş ağacı ve pelin polenine karşı duyarlılık ile ilişkilidir. Mango, pelin poleni, huş ağacı poleni, kereviz ve havuç arasında çapraz reaktivite bildirilmiştir. Havuç, şeftali kabuğu, brokoli, elma, ceviz, fındık, yer fıstığı, mısır, pirinç ve bira dahil olmak üzere diğer birçok bitki kaynaklı gıdalardan LTP ile çapraz reaksiyona girebilen bir lipit transfer proteini içerir.

Havuç Alerjisinin Teşhisinde Moleküler Alerji Testi

Havuç alerjisinde çapraz reaksiyon durumu sıklıkla bulunduğu için kapsamlı bir alerji testi yapılması gerekir. Bu kapsamda alerji uzmanınız sizden moleküler alerji testi isteyebilir. Moleküler alerji testi, 300 alerjene ve bileşene bakabilen kapsamlı bir testtir. Bu test, çapraz reaksiyon durumunu belirlerken aynı zamanda alerjinizin şiddetini de ölçebilir. Alerjinizin kaynağına inen moleküler alerji testi aynı zamanda olası alerjilerinizi saptayabilir. 

Leave A Reply

CAPTCHA ImageChange Image

English
1
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhaba 👋 Size yardımcı olabilir miyiz?